Pages

Search This Blog

Blog o běhání, tréninku, posilování, cvičení a sportu obecně. Patří sem ale i oblečení naší oblíbené sportovní značky Nike. Ke sportu patří i jídlo, takže se dozvíte i o tom jaká má být zdravá výživa. Běžecký trénink, běžecké boty, posilování, recepty.

pondělí 5. prosince 2016

Bezlepkový mrkvový dort


Minulý víkend jsem byla pozvaná na svou první holandskou narozeninovou party. Kolega  z českého officu, který se s rodinou také nedávnou přesunul na centrálu, slavil kulatiny. Budu tajemná a věk neprozradím :) ! Říkala jsem si, co vymyslím za dárek.
Nejdříve jsem chtěla poprosit Honzu, aby přivezl z Prahy nějaké typicky české pochutiny, ale pak mi došlo, že kolega je bezlepkář a stejně by skoro nic nemohl. Tak jsem si řekla, že zkusím oživit své pečící umění a upeču mu bezlepkový dort. Myslím si, že mrkvový dort je ideální, chutná v zásadě všem a můj dárek jistě ocenily i jeho dvě male děti. Vyhledala jsem svůj tradiční recept a trochu ho oživila, jednak záměnou za bezlepkovou mouku, ale také čokoládovými hoblinkami a pekanovými ořechy. Příprava je rychlá a snadná a není potřeba kupovat drahé ingredience.


Ingredience na těsto:

-        250-270g bezlepkové mouky, já použila kokosovou
-        3 vejce
-        150g cukru- já jsme použila agave cukr, ale můžete použít jakákoliv, příště bych ráda cukr omezila a nahradila medem
-        130-150g oleje
-        skořice- dle chute, já s ní nešetřila J
-        jablečné pyre, nebo můžete přidat strouhané jablko, já mám raději pyre, je jemnější a ušetří mi to loupání a strouhání
-        200-250g strouhané mrkve
-        pomerančový džus, cca 200ml na zředění těsta
-        rozinky nebo brusinky, dle chute
-        pekanové ořechy, použila jsem je jak do těsta tak i na finální zdobení

Ingredience na krém:

-        75 g rozpuštěného másla
-        100g cukru, opět záleží na vaší chuti, jak chcete mít krém sladký
-        pomerančový džus na zředění krému
-        100-120g tvatohu/zakysané smetany/krémového sýra, já jsem použila tučný řecký jogurt
-        pekanové ořechy na zdobění


Postup:



Nejdříve jsem smíchala vejce, olej a cukr. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience na těsto a pořadné zamíchala.




Těsto jsem dala do dortové formy a pekla cca 55minut na 180 stupňů.



Mezitím jsem si připravila krém a nechala ho vychladnout v lednici.




Jakmile byl dort pokojové teploty, potřela jsem ho krémem, ozdobila pekanovými ořechy a posypala čokoládovými hoblinkami.

Dort jsem nechala přes noc v lednici, ale můžete si na něm pochutnat hned.

Dobrou chuť!




1 komentář:

Copyright @ Holky ve formě. Blog Design by KotrynaBassDesign