pondělí 5. prosince 2016

Bezlepkový mrkvový dort


Minulý víkend jsem byla pozvaná na svou první holandskou narozeninovou party. Kolega  z českého officu, který se s rodinou také nedávnou přesunul na centrálu, slavil kulatiny. Budu tajemná a věk neprozradím :) ! Říkala jsem si, co vymyslím za dárek.
Nejdříve jsem chtěla poprosit Honzu, aby přivezl z Prahy nějaké typicky české pochutiny, ale pak mi došlo, že kolega je bezlepkář a stejně by skoro nic nemohl. Tak jsem si řekla, že zkusím oživit své pečící umění a upeču mu bezlepkový dort. Myslím si, že mrkvový dort je ideální, chutná v zásadě všem a můj dárek jistě ocenily i jeho dvě male děti. Vyhledala jsem svůj tradiční recept a trochu ho oživila, jednak záměnou za bezlepkovou mouku, ale také čokoládovými hoblinkami a pekanovými ořechy. Příprava je rychlá a snadná a není potřeba kupovat drahé ingredience.


Ingredience na těsto:

-        250-270g bezlepkové mouky, já použila kokosovou
-        3 vejce
-        150g cukru- já jsme použila agave cukr, ale můžete použít jakákoliv, příště bych ráda cukr omezila a nahradila medem
-        130-150g oleje
-        skořice- dle chute, já s ní nešetřila J
-        jablečné pyre, nebo můžete přidat strouhané jablko, já mám raději pyre, je jemnější a ušetří mi to loupání a strouhání
-        200-250g strouhané mrkve
-        pomerančový džus, cca 200ml na zředění těsta
-        rozinky nebo brusinky, dle chute
-        pekanové ořechy, použila jsem je jak do těsta tak i na finální zdobení

Ingredience na krém:

-        75 g rozpuštěného másla
-        100g cukru, opět záleží na vaší chuti, jak chcete mít krém sladký
-        pomerančový džus na zředění krému
-        100-120g tvatohu/zakysané smetany/krémového sýra, já jsem použila tučný řecký jogurt
-        pekanové ořechy na zdobění


Postup:



Nejdříve jsem smíchala vejce, olej a cukr. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience na těsto a pořadné zamíchala.




Těsto jsem dala do dortové formy a pekla cca 55minut na 180 stupňů.



Mezitím jsem si připravila krém a nechala ho vychladnout v lednici.




Jakmile byl dort pokojové teploty, potřela jsem ho krémem, ozdobila pekanovými ořechy a posypala čokoládovými hoblinkami.

Dort jsem nechala přes noc v lednici, ale můžete si na něm pochutnat hned.

Dobrou chuť!




Žádné komentáře :

Okomentovat