čtvrtek 23. října 2014

Veganský koláč


K veganské stravě jsem se dostala přes vegetariánství a 100 % veganem jsem přibližně 3 měsíce. Nikomu to nevnucuji, ani mi nevadí jít na večeři s přítelem, který si dá krvavý steak. Jsem zkrátka tolerantní zastánce veganství!
Pociťuji na sobě jen samá pozitiva. Méně únavy a více energie. Objevuji spoustu nových chutí a receptů. Ráda bych se s vámi podělila o jeden ze svých oblíbených rychloreceptů. 
Jsou dvě varianty – jedna zdravější a jedna univerzálnější. Dnes jsem zvolila verzi univerzálnější, jelikož je koláč především pro přítele a tomu tam musím přidat alespoň cukr.

Ingredience:

  • 2 hrnky mouky – já jsme zvolila celozrnou, může být také pohanková, kukuřičná a jednou jsem to zkoušela i z mouky z rozmixovaných ovesných vloček 
  • ¾ hrnky třtinového cukru – pro zdravější verzi volím agávový sirup 
  • ¼ hrnku slunečnicového oleje – zdravější verze kokosový olej, nebo rýžový 
  • 1 hrnek rýžového/mandlového/sojového mléka 
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva 
  • 1 banán rozmačkaný vidličkou 
  • 3 lžíce mandlového/ořechového másla – pokud nemáte můžete použít burákové máslo, nebo tuhou vrstvu z kokosového mléka 

Postup přípravy:

Všechny ingredience dáme do velké mísy a vymícháme těsto. Formu na koláč si lehce vymažeme olejem a vysypeme moukou. Hotové těsto do formy rovnoměrně rozprostřeme. Koláč dáme péct do trouby na 30 minut při teplotě 180 stupňů. Bude vám chutnat! Tak dobrou chuť!



3 komentáře :

  1. Ahoj Baro :), k veganství jsi se dostala přes tvé testy RAW food?

    OdpovědětVymazat
  2. Pecka, tak to určitě zkusím. Hned bych se zakousla :D www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ivano, k veganství jsem se postupně dopracovala přes vegetariánství a nemůžu si to vynachválit. Cítím se dobře, na sportování mám sil dostatek a naučila jsem se stravovat vegansky i v nevegansých restauracích a na služebních cestách.Raw food mám jako zpestření a když je čas a možnost, tak si dělám raw dny a někdy i týdny.

    OdpovědětVymazat