sobota 21. června 2014

Mrkvový koláč

Víkendy jsou ideální pro experimentování v kuchyni, zvláště když je počasí jako teď :-). A proto jsem se rozhodla upéct něco, co jsem ještě nezkoušela. Do oka mi padl recept na mrkvový koláč, který mne zaujal nejen propojením zeleniny a koláče, ale také jednoduchostí. Nemusela jsem ani na nákup, protože veškeré ingredience jsem měla doma. Tušila jsem, že sklidí úspěch, ale že zmizí za jeden den, mne velmi mile překvapilo.

Koláč jsem dělala z poloviční porce, takže pokud máte doma víc strávníků, doporučuju množství zdvojnásobit. Níže už je seznam ingrediencí, které na tuhle dobrotu potřebujeme:


Na těsto

• 75 g celozrnné mouky
• 1 lžička nového koření
• ½ lžičky prášku do pečiva
• ½ lžičky mletého zázvoru
• 2 mrkve nahrubo nastrouhané
• 75 g hnědého cukru
• 50 g rozinek
• 2 vejce
• 75 g másla

Na krém
• 150 g nízkotučného tvarohu
• Kelímek zakysané smetany (nemusí být)
• Vanilkový cukr podle chuti nebo med (nemusí být)
• Citrónová šťáva



Postup přípravy:

Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Dortovou formu buď vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem.

Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Postupně přidáme mouku smíchanou s novým kořením, mletým zázvorem a změklé máslo. Když je těsto dobře promíchané přidáme ještě kypřící prášek smíchaný s trochou mouky. Úplně na závěr vmícháme vyšlehané bílky, mrkev a rozinky. Těsto přelejeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Doba pečení je přibližně 40 minut. Správně upečený korpus poznáte, když do něj píchnete špejlí a těsto se na ní nelepí. 

TIP: Žloutky od bílků dělit nemusíte, ale vmíchaním vyšlehaných bílků dosáhnete vyššího koláče a lepší nadýchanosti těsta. Můj koláč je nízký právě proto, že se mi nechtělo šlehat s bílky. :-)


Variant na krém je několik, ať už z mascarpone, lučiny, síru Philadelphie a jiných. Já jsem si vybrala nízkotučný tvaroh :-). Smícháme jej s trochou vanilkového cukru nebo medu. Dobré je přimíchat ještě trochu zakysané smetany a pár kapek citrónové šťávy. Krémem korpus potřeme až když je vychladlý. Když jej nesníte hned tak dejte celý koláč i s tvarohovou směsí ještě do ledničky, aby ztuhl i krém. :-) 

Pochutnáte si!

Hezkou sobotu a dobrou chuť!

Žádné komentáře :

Okomentovat