čtvrtek 27. února 2014

Bezlepková dieta


S bezlepkovou dietou nebo-li celiakií jsem se poprvé setkala když mi bylo 12 let. Tátovi tehdy oznámili, že je alergický na lepek a bude muset jej ze svého jídelníčku úplně vyřadit. Znamenalo to tehdy skoro kompletní změnu jídelníčku pro celou rodinu. Nechápala jsem co to znamená a ani jsem nevěděla, co smí a nesmí jíst. 
Řada lidí si myslí, že je to jen o tom nejíst mouku a tím to končí. Bohužel to tak není. Hlavním nepřítelem je lepek, který se nachází v mouce a v dalším nepřeberném množství potravin. Dále nesmí jíst potraviny obsahující pšeničný škrob, který se nachází jak v cukrovinkách, ale také v potravinách zdravé výživy jako jsou např. jogurty a sojové řezy.

Postupem času jsem se začala zjišťovat, kde všude je přítomen lepek a co je na této dietě pozitivního.

Žasla jsem čím dál více, kde je všude lepek obsažen a díky podrobnému zkoumání etiket potravin, jsem některé z nich po přečtení obsahu přestala jíst. 
První šok byl, že v bílých jogurtech je přítomen pšeničný škrob. Máte pocit, jak jíte zdravě, ale po přečtení etikety vám spadne brada zjištěním, že vlastně nejíte jen čistý jogurt, ale dochucovadla, přísady a mimo jiné pšeničný škrob.

Další zajímavé zjištění bylo, že bezlepkáři nesmí pivo, bohuže. Tak proto táta dával vždycky přednost vínu a s pivem jsem ho nikdy neviděla. Lidí držících bezlepkovou dietu, kteří mají rádi pivo, je stále více a proto pivovary nezahálely a vyrábí bezlepková piva. I v takovém pivu, ale vždy nějaký ten lepek bude. Proto ti, kteří mají přísnou bezlepkovou dietu ani tímto pivem zahnat žízeň nemohou.

Dnešní doba je k celikakům mnohem milosrdnější než před deseti lety. Pamatuji si, jak máma běhala po celé Praze, aby sehnala bezlepkovou mouku a pro jistotu vždy nakoupila několik balení do zásoby. 
Dnes to už není celodenní bojovka a bezlepkové potraviny najdete v každém větším obchodě s potravinami a i v některých sítích drogerií.
 
Největším rájem je Diana ráj oříšků, kde mají plné regály dobrot a pochutin, které si může bezlepkář dopřát bez jakýchkoliv výčitek. 

Jediným negativem je a bude cena potravin. Bezlepkové potraviny jsou mnohem dražší, než potraviny z běžné bílé mouky a mnohdy vám zůstává rozum stát. Například muesli za 130 kč je opravdu luxusní snídaně a listové těsto na štrůdl je opravdu jen za odměnu. Na druhou stranu utrácíme za hlouposti a jídlo zanedbáváme a dáváme našemu tělu nekvalitní nezdravé potraviny.

Před časem jsem se rozhodla, že se pokusím lepek ve svém jídelníčku co nejvíce omezit. Nejenom, že netrpím nedostatkem jídla, ale cítím se i lépe!

Věděli jste, že i tenisová hvězda Novak Djokovič drží bezlepkovou dietu? Napsal o tom dokonce knihu Serve to win (Podávat na vítězství). Změna stravy mu pomohla fyzicky i mentálně a pomohla mu dostat se na tenisový vrchol. 

1 komentář :

  1. Taky držím bezlepkovou dietu a naprosto mě dostává neznalost některých lidí, a to zvláště těch, co pracují v restauracích. Když se někde zeptám, jestli by mi mohli udělat něco bezlepkového, ohrnují nos, že to oni neumí a neznají. A když si potom teda vyberu salát, do kterého si raději poručím jenom samou zeleninu, bez masa a bez zálivky, zapíchnou mi do něj 4 tousty... Není to tak všude, ale neznalost některých lidí v českých restauracích mě opravdu nepřestane udivovat...

    OdpovědětVymazat