úterý 22. srpna 2017

Cizrnový koláč s jablky


Před dvěma týdny jsem měla ve svém Hilversumském bytě návštěvu a to až z Prahy. Přijelo za mnou rovnou 8 členů mé rodiny a následující den jsme vyrazili na týdenní plavbu lodí po Holandských kanálech. Když se vám sejde 8 lidí různého věku, chutí, diet a alergií, je celkem nadlidský úkol vymyslet, co jim upečete k snídani. Jeden je bezlepkář, druhému nedělají dobře mléčné výrobky a k tomu děti jsou mlsné a jedí očima, takže koláč musí i hezky vypadat.


No, chvíli mi to trvalo, než jsem vymyslela ideální kombinaci, která bude vyhovovat všem. Vznikl z toho koláč s cizrny, strouhaného kokosu, koření, ořechů a jablek. Pro ty, kteří si to chtěli ještě vylepšit, jsem udělala tvarohovou polevu na pokapání koláče před servírováním. Nakonec to dopadlo dobře, koláč všem chutnal a s čerstvou kávou na palubě lodi to byla přímo ideální kombinace.




Ingredience

  • 250 g cizrny z konzervy
  • 50 g strouhaného kokosu
  • prášek do pečiva
  • med nebo cukr na oslazení
  • skořice
  • vanilkový extraktu
  • 3 vejce (já měla 6 z důvdu dvojnásobného množství)
  • vlašské ořechy
  • jablka


 Tvarohová poleva:


  • 250 g tvarohu nebo bíleho jogurtu
  • med/cukr
  • vanilkový extrakt

Postup:

1.Cizrnu rozmixujeme společně s kokosem, práškem do pečiva, medem, kořením, vanilkovým extraktem a vejci do hladkého těsta. 





2. Do vzniklého těsta přimícháme ořechy a promícháme.




          3.Těsto dáme na plech a poklademe pokrájenými jablky. 







      
     4.Koláč pečeme v troubě na 175 stupňů přibližně 40-45 minut. 


    5.Před podíváním můžeme koláč vylepšít tvarohovou polevou.






  Dobrou chuť :)!

2 komentáře :

  1. Zní to opravdu dobře, takže to snad brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pavlíno, kombince jablek a cizrny je super! Z těsta můžeš udělat muffiny, buchtu, záleží na fantazii :)! Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat