neděle 7. února 2016

Sugar Free challenge: 1.týden


"Ve zdravém těle, zdravý duch!" Tohle motto jsem poprvé viděla jako dítě na tenisovém soustředění a musím říci, že mi utkvělo v paměti. Zní to sice sokolsky a hodně stroze, ale na druhou stranu na tom něco bude.
V dnešní době se s výživovými směry, správným stravováním a vyváženou stravou  setkáváme denně. Na internetu je to nejvyhledávanější heslo, ve společnosti je to nové společenské téma a pokud neznáte chia semínka, paleo dietu a nebo smoothie,  jste trapní.

Já se o výživu začala zajímat již před několika lety, ale tehdy jsem měla jen povrchové informace, jedla blbě, nepravidelně a nevyváženě. Před třemi lety jsem se začala více věnovat běhání a díky inspirativním běžeckým knížkám jsem se stala vegetariánkou. Postupem času jsem objevila kouzlo veganství a nakoukla také do raw stravování. Jako běžec potřebuji dostatek energie, ale zároveň rychlou regenaraci a co nejrychlejší doplnění živin. Vegetariánkou jsem stále a vegankou tak na 80%. Občas si dám kozí sýr, šmakouna a někdy sním něco s vejcem či mlékem. Určitě by to šlo dodržovat na 100%, ale byla bych stále na pozoru a pro okolí mnohdy nesnesitelně otravná a vybíravá.
Nyní mám před sebou další výzvu, novou zkoušku pro své tělo a jsem sama zvědavá, jak to ovlivní mé sportovní výkony, procesy v těle a jak se budu celkově cítit. Zítra se pouštím do 8týdenního programu, díky kterému omezím cukr a po dokončení program bych měla být zbavena ‘źávisloti’’na sladkých potravinách a cítít se dobře. Inspirací mi je knížka Sladký život bez cukru od Sarah Wilsonové.

 
Po přečtení jsem cítila energii a odhodlání se do program pustit a zároveň mě vyděsilo, že i přesto, že jsem si myslela že tělu dávám to nejlepší, tak tomu tak možná není. Hned jsem si vzala do ruky diář a listovava sem a tam a hledala vhodných 8 týdnů. Po chvíli jsem zjistila, že neodhadnu co se bude v nadcházejícch týdnech dít a nezačala bych s programem nikdy. Rozhodla jsem se tedy začít zítra.
Každou neděli se s vámi podělím o to, co mě v příštím týdnu čeká, jak se citím a jak jsem zvládala předešlý týden. Držte mi palce, budu to potřebovat :)!

Doufám, že mě v tom nenecháte, a půjdete do toho se mnou!
Začíná 8 týdenní sugar free očista s holkama ve formě :)!

Co mě tedy čeká v prvním týdnu?

  • -    Vyřadit rafinované sacharidy- pečivo a výrobky z bílé mouky, nahradit bezlepkovými výrobky, ideálně pečivo vyřadit úplně
  • -       omezit sladké snídaně, snídat na slano
  • -       vyřadit konzumaci fruktózy (med, agave sirup, některé druhy ovoce)
  • -       odpolední svačina by měla být slaná
  • -       navýšit příjem tekutin a bylinkových čajů

 
Nezní to tak hrozně, na první pohled jen pár omezení, na druhou stranu půjde o docela velké změny. Snídám většinou sladké kaše, mám po ranním sportu chuť na sladké. Odpoledne si dávám ovoce, nebo třeba ovoceného šmakouna. Když něco sladím, tak sladím agave sirupem, nebo medem. Med má 40% fruktozy a agáve sirup 70-90% tudíž, se snimi musím rozloučit. A například banán má 55% cukru z čehož více než polovina tvoří fruktóza. Je zajímavé, kolik věcí člověk nevěděl, netušil a přijímal s tím, že jsou pro tělo prospěšné.

Jak tedy budu v prvním týdnu jíst?

Ke snídani si asi dám bezlepkový chleba, nebo suchar s avokádem a slunečnicovými semínky. Další variantou může být ochucené tofu se zeleninou. Dopolední svačinu většinou nestíhám, tak si dám rovnou oběd. To bude asi beze změny, salát s bílkovinou-tofu nebo tempeh doplněný o semínka. Odpolední svačina bude tedy slaná, budu volit obdobnou verzi jako u snídaně, jen v menším množství. Vyřadím asi odpoledne pečivo, a dám si menší salát, misku zeleniny s bílkovinou. Večeře bude obdobná jako oběd, čili zelenina a bílkoviny. Samozřejmě se budu snažit jídla dělat pestrá, zařadit luštěniny, quinou, krémové zeleninové polévky a neopomíjet ani občasné zařazení kozího sýra. Mám ráda zeleninové pomazánky, humus a různé zeleninové karbanátky a kuličky.

Sarah doporučuje pro první týden tyto recepty, dobrou chuť!

Granola s kokosem a oříšky


Suroviny:

3 hrnky nelsazených kokosových vloček
2 hrnky mandlí, kešu, vlašských ořechů
2 lžíce chia semínek
1 lžička skořice
5-7 lžic kokosového oleje

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Všechny přísady smíchané a dáme rovnoměrně na plech. pečeme přibližně 15-20 minut.


 Jablka s ovčím sýrem
                               

Suroviny:

plátek ovčího sýra, může být i kozí, nebo v mém případě ideáně veganský sýr
1 zelené jablko zbavené jadřince rozrájené na čtvrtky
skořice na posypání

Postup:

Sýr a jablka dáme na pánev a opékame cca 1-2 minuty z obou stran. Posypejte skořicí a podávejte.

2 komentáře :

  1. To je super, taky se chystám to zkusit :) Loni na podzim jsem změnila způsob stravování a je mi skvěle. Teď si hodně vařím a začínám o tom psát. Také budu ráda za jakékoli tipy. Mějte se fajn :)
    Monnul

    OdpovědětVymazat
  2. Moni,
    mám za sbou dva a půl dne a zatím se držím! Žádná bílá mouka, jen kousek domácího bezlepkového chleba,slaná snídaně mi chutná...jediné co je boj je odpoledne kdy jsem byla zvyklá si dát nějaké ovoce, tyčinku...tak ted se láduju okurkou a ochuceným tofu :)! Mě osobně pomáhá to, že mám sbeou v práci 5 krabiček a nemusím řešit co si kde koupit a aby tam nebyl cukr, bylo to veganské a bezlepkové zároveň. Takže v podstatě nemožné :)!Chci to setjně nastavit i na víkend.Máš moc hezký blog!

    OdpovědětVymazat