neděle 29. listopadu 2015

Tofucake


V pondělí jsem na blogu zahájila výzvu měsíc bez přidaných cukrů a umělých barviv. Věděla jsem, že to bude náročné, ani ne tak kvůli tradiční podobě cukru, ten jsem nejedla ani předtím, ale přiznám se že z důvodu  předvánočních návštěv a večírků. 
Není to zrovna nejlepší načasování, prosinec je měsíc večírků, vánočních trhů, svařáku, cukroví a já si vymyslím takovou bláznivost. No co už, šla jsem do toho, vy jste do toho šli se mnou tak musíme zabojovat ☺!
Během týdne jsem to zvládala dobře, denně jsem si dělala krabičky sebou do práce, večerní mlsnou zaháněla čajem nebo ořechy. První test byl dnes na obědě u babičky. Babičky mají jedno společné, navaří jak pro zájezd a do koláčů dávají třikrát tolik cukru než je v receptu. Moje babi už si po letech zvykla, že nejím maso, tak mi dnes připravila čočkové karbanátky a zelí. Jako desert napekla super sladký štrůdl a koláč se sýrem a hruškami.
Řekla jsem si, že nejjednodušší bude když upeču něco já, bez cukru, bezlepkové, veganské a aspon ostatní ochutnají něco zdravého. A tak vznikl recept na tofucake.

Ingredience:

-    600 g tofu natural
-    0,5l rostlinného mléka (použila jsem vanilkové pro lepší ochucení tofu)
-    150g strouhaného kokosu
-    2 balení vanilkového pudingu v prášku
-    šťáva z 1-2 citronů
-    3-4 lžíce kokosového oleje (můžete použít jakýkoliv jiný olej)
-    balení sušenek na korpus (použila jsem veganské bezlepkové)
-    dle chuti agave sirup
-    vanilkový lusk


Postup:

1.    Sušenky rozdrtíme na co nejdrobnější kousky-drobky, poté smícháme s olejem.
2.    Připravenou směs vložíme do dortové formy a rozprostřeme po dně.

3.    Do mixéru dame ostatní ingredience  vytvoříme tofu krém.

4.    Dle chuti můžeme přidat agave sirup, citron, více mléka.


5.    Krémem pokryjeme dno ze sušenek a dame péct na 40-45 minut do trouby.

6.    Koláč jsem ještě oživila polevou z rozmixovaných malin.



Žádné komentáře :

Okomentovat