čtvrtek 12. března 2015

Vítáme jaro s jahodovým cheesecakem!


Venku bylo nádherné jarní počasí a já dostala chuť něco dobrého upéct. Chvíli jsem brouzdala po internetu, co bych mohla udělat a nic mě neoslovilo. Přemýšlela jsem na co mám vlastně chuť a co by mohlo chutnat i příteli. Vzpomněla jsem si, že Honza zbožňuje cheesecake a tak mě napadlo najít recept na veganskou verzi. Představuji vám jahodový cheesecake ve veganském podání. Samozřejmě je na vás, jestli zvolíte vegan verzi a nebo využijete produkty živočisné. Obě verze chutnají báječně ☺!

Ingredience

  • 200 g veganských sušenek 
  • 100 g rostlinného másla 
  • 100 g kešu ořechů natural
  • 270 g bílého sójového jogurtu
  • 60 ml rostlinného mléka
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citrónové šťávy 
  • čerstvé jahody
  • jahodová marmeláda
  • cukr třtinový 

Postup

Nejdříve rozmixujeme sušenky společně s rostlinným máslem. Ideálně rozmixovat v mixéru. Pokud nemáte výkonný mixer, můžete sušenky rozdrobit ručně. 
Vzniklou směs namačkejte do dortové formy vymazané rostlinným máslem a vysypanou moukou. Směs vmačkejte na střed a také do stran. 



Dejte formu na chvíli odpočinout do mrazáku, aby směs alespoň trochu ztuhla. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Všechny ostatní ingredience, kromě čerstvých jahod a marmelády, smíchejte dohromady. Směs by měla být hladká, bez větších hrudek. Pokud máte problém s rozmixování kešu ořechů, je lepší je cca na 3 hodiny namočit. 



Vzniklou směs nalijte na korpus a dejte koláč péct na 40 minut. 



Část jahod a marmeládu zahřejeme na plotně a smícháme s cukrem. Zbylé jahody pokrájíme na plátky a připravíme na dekoraci koláče. 
Koláč necháme vychladnout a poté ho obložíme pokrájenými jahodami a zalijeme vzniklou jahodovou směsí. Ideální je koláč podávat pořádně vychlazený. 



Dobrou chuť ☺!

Žádné komentáře :

Okomentovat