čtvrtek 6. března 2014

Matcha Tea, jedeme na zelenou…

Zdroj: www.matchatea.cz
Na rovinu přiznám, že nejsem takový tvrďák jako Barča a jiní detoxující kamarádi a kolegové :-) Třeba k tomu taky jednou dospěju, ale zatím jsem se nerozhodla pro žádnou čistící kůru. Ale protože chci mít dobrý pocit, že pro sebe něco dělám, popíjím už delší dobu taky trochu toho “zeleného zdraví.” Tato barva ostatně k jaru neodmyslytelně patří.

Matcha Tea jsem objevila v létě na karlovarském filmovém festivalu. Byl podáván během Čaje o třetí, což byla velice zajímavá akce České televize, během které čajmistr připravoval různé druhy čajů. V horkém červenci přišel tento studený a sirupem ochucený zvláštní zelený čaj opravdu vhod.

Od té doby jsem na něj pořád myslela a tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Piju ho již delší dobu pravidelně jednou denně, většinou odpoledne v práci a je to pro mě vždycky příjemné nakopnutí.

Jedná se o velice kvalitní bio zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek. Není fermentovaný, neobsahuje žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Je 10x silnější než běžný zelený čaj, obsahuje účinné antioxidanty, které posilují imunitu, urychlují spalování tuků a zabraňují stárnutí pleti.

Důvodem tmavě zelené barvy je velké množství chlorofylu v čajových lístcích, které je způsobené zastíněním čajovníků plachtou 4 týdny před sklizní. Tím dochází k nadměrné produkci chlorofylu obohaceného o aminokyseliny.

Na rozdíl od kávy dochází k uvolňování energie po dobu 3-6 hodin. Matcha Tea pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soutředění a pamět. Také zrychluje metabolismus o 30-40%.

Z čaje Matcha se dají připravovat studené i teplé nápoje, koktejly, čokolády a dokonce i zmrzliny.

Zdroj: www.matchatea.cz
Když jsem si v jedné restauraci objednávala zmrzlinu s příchutí zeleného čaje, nevěděla jsem, co čekat. Ale byla vynikající. Já si nejradši Matcha Tea připravuji studený, maximálně přidám několik kapek limetky nebo citronu. Občas dostanu chuť ho zkombinovat s trochou mléka.

Celkově bych řekla, že konzumace tzv. zelených nápojů v poslední době roste. Ať už to je Matcha Tea nebo mladá pšenice či ječmen. Populární jsou hlavně proto, že organismus čistí i sytí zároveň, jsou komplexní a přirozené. Jak už jsem psala, všechny zelené nápoje obsahují vysoké množství chlorofylu, který urychluje hojení ran, zlepšuje krevní obraz (má podobnou strukturu jako hemoglobin) a brání zánětům a infekcím. Zelené nápoje jsou také zásadotvorné, kompenzují překyselení organizmu, které způsobuje například tvorbu zubního kazu. V neposlední řadě pitím zelených nápojů doplňujeme potřebné tekutiny.

Pro sportovce je určitě důležitá informace, že zelené nápoje urychlují regeneraci po tréninku.

A co vy? Taky jedete na zelenou?

2 komentáře :

  1. Zaujala mne ta posledni informace pro sportovce :) Je tedy lepsi si davat casj pred treninkem nebo az po?

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim, ze obe moznosti jsou ok. Me osobne matchatea vzdycky pred treninken "nakopne" po celodenim sezeni v kanclu. Po treninku je to zase dobre doplneni tekutin. Ale vybrala bych bud a nebo. Jeden caj denne asi staci :-)

    OdpovědětVymazat