úterý 7. ledna 2014

Vegetariánství a veganství jako životní styl


Před Vánoci jsem navštívila vegetariánský kurz. Neříkám o sobě, že nejím vůbec maso, jsem spíše falešný vagetarián, když maso musím, tak musím, ale dobrovolně si ho nedávám. V poslední době jsem vyřadila i mléčné výrobky, které mě zahleňovaly. Kurz měl pozitivní ohlasy, byl za dobrou cenu a připadl na předvánoční sobotu, což mi časově padlo do noty.

V pátek večer jsem ze zvědavosti zasedla k internetu a začala na internetu hledat stránky o vegetariánství a veganství. Jako sportovce mě nejvíce zaujaly články s životními příběhy slavných sportovců, kteří přešli na veganství a zlepšil se jim tak výkon. Místo plánované půlhodinky jsem u počítače seděla celý večer a s nadšením pročítala všechny možné stránky.

Další den jsem se již nemohla dočkat co nového se dozvím a jaké bezmasé dobroty ochutnám. Kurz se konal v útulné kavárně v Praze v Michli. Po příchodu do kavárny jsem si zvědavě prohlížela ostatní účastníky a byla jsem překvapena, že to nebyli vybledlí, hubení lidé chroupající mrkev, ale milí usměvaví lidé, kteří se se mnou dali hned do řeči. Po pár minutách přišel i samotný lektor. Mladý a energií nabitý Pavel nás hned na úvod seznámil se svým příběhem, jak se dostal k veganství.

Poté následovalo neoblíbené kolečko, kdy se měl každý představit a říci něco o sobě. Obvykle mám z těchto pár minut mluvení hrůzu, ale atmosféra byla příjemná a já jsem se rozpovídala víc, než jsem čekala. Následovala Pavlova přednáška o všem, co bychom měli o vegetariánství a veganství vedět. 

V průběhu jsme ochutnávali i vegetariánské a veganské dobroty. Z kurzu jsem odcházela odhodlaná udělat ve své životosprávě určité změny, které napomohou nejen mému tělu, ale i sportovním výkonům. 

Nejdůležitější je nic nepřehánět a se změnou životního stylu začít pozvolna. Nelze si říci: "tak a od zítřka jsem vegan". To by nevydržel nikdo z nás. Věděla jsem, že za pár dní jsou Vánoce a vysvětlovat babičce, že si nedám její výborný koláč a jestli nemá sojové mléko do kafe, by tak akorát zkazilo vánoční atmosféru. 

Nyní ale postupně začínám řadu potravin omezovat, či nahrazovat vhodnějšími. S tím byla spojena i návštěva obchodu zdravé výživy, nikdy bych nevěřila, že se tam budu procházet přes hodinu a se zaujetím zkoumat všechny možné produkty. Cena nákupu byla značně nad rozpočet za běžný nákup, ale zdraví mám jen jedno, tak o něj musím pečovat.

Bez mléka a jogurtů 


Velké změny na sobě zatím nepozoruji. Jednak na sobě "testuji" tento nový životní styl teprve chvíli a za druhé, potraviny vyřazuji postupně. Už teď ale cítím, že bez mléka a jogurtů je mi mnohem lépe.

Abych teoretický základ ještě podpořila praxí, přihlásila jsem se na praktický kurz vegetariánského vaření, který mě namotivoval ještě více. Je pro mě velkým překvapením, jak výborné a zároveň rychlé a zdravé jídlo lze uvařit. Ale o tom až v dalším článku. A nebojte se, přidám i nějaké recepty :)

2 komentáře :

  1. Ahoj Baru, ať se ti změna vydaří, třeba ti pomůže i podstromečková literatura, jen na to jdi s rozumem, aby se ti nestalo jako mě, že se v těch všech možných i nemožných výživových směrech člověk ztratí a pak stojí v obchodě s paprikou a řeší, jestli její koupí a konzumací dpolnit chybějící gramáž denní spotřeby zeleniny nebo opět sáhnout po zelí a mrkvi neboť paprika není v tomto ročním období a podnebním pásmu není zrovna vhodná ke konzumaci ;-) Jinak jako další studijní literaturu ti doporučuji http://www.kosmas.cz/knihy/182964/jist-slusne/ přečtení opravdu stojí za to :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Hanko :) nová vegetariánská kuchařka je výborná, už jsem z ní dvakrát vařila. Neboj, chci to všechno brát s rozumem a nebláznit. Ted se snažím zapracovat na mléčných výrobcích, které se pokouším zcela z jídelníčku vyřadit. Děkuji za link :)

    OdpovědětVymazat