čtvrtek 7. listopadu 2013

Domácí müsli


Víkendové snídaně mám nejraději. Člověk vstane, kdy se mu zachce, nemusí se zkrášlovat, malovat a oblékat se do džínů, může zasednout ke snídani ještě v pyžamu.


Když je ráno klid a se snídaní nemusím nikam spěchat, udělám si kaši s ovocem, nebo mé oblíbené jablko s bílým jogurtem a trochou müsli. Vím, že bílý jogurt po ránu je ta nejhorší možná varianta, ale jsem taky jenom člověk, ne chodící encyklopedie na ukázkový jídelníček, takže si to tuto snídani občas dopřeji.

V neděli byl přesně ideální den na líné ráno a pohodovou snídani. Dlouho jsem neměla svou oblíbenou jogurtovo jablečnou kombinaci, tak jsem si řekla, že si udělám radost. Nakrájela jsem jablko, přelila ho jogurtem a ze skříňky vyndala sáček s kupovaným müsli. Ze zvědavosti jsem si pročítala složení a pomalu, ale jistě mi tuhl úsměv. Samý cukr, jedno éčko za druhým a kalorie?! No lepší pomlčet. Müsli jsem vzala a při nejbližší příležitosti ho někomu dám. Ale co si tedy do jogurtu dám?

Napadlo mě udělat si müsli domácí. Budu přesně vědět, kolik tam čeho je, že tam není cukr a hlavně si namíchám kombinaci svých nejoblíbenějších ingrediencí. Zde přináším několik tipů, co si do müsli můžete dát a věřte mi, že si balené müsli už nikdy nekoupíte.

Domácí müsli

Základem je 500 g ovesných vloček

Ingredience
  • sušený kokos
  • mandle
  • sušené brusinky
  • hrozinky
  • lněné semínko
  • sezam
  • dýňová semínka
  • a vše osladit medem
Tip: Ovesné vločky smíchané se sušeným kokosem a medem zapečte v troubě. Základ pro vaše müsli bude ještě chutnější!

Dobrou chuť!

4 komentáře :

  1. proc je po ranu bily jogurt nejhorsi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože zahlení organismus. Tělo je po celé noci, kdy fungovalo pouze na bazální metabolismus, chladné a je potřeba ho nastartovat. Tím, že mu dáme studený jogurt se žaludek stáhne a metabolismus začne na plné obrátky fungovat až později než když ho zahřejeme teplou kaší.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Medu dle chuti, tak aby vločky zůstaly sypké a současně tam byly i malé hrudky od toho jak se od medu slepí. Na jeden pytlík vloček je to dejme tomu 5 lžic :) Trouba by měla být vyhřátá na 160°C a péct přibližně 20 minut než vločky "zrůžoví". Občas je během pečení promíchat, aby se nepřipalovaly. Chutná to opravdu výborně!!!

      Vymazat