úterý 29. října 2013

Intolerance potravin


Včera jsem si při obědě četla článek na intoleranci potravin. Musím říci, že mě celkem zaskočilo, na co všechno může být mé tělo intolerantní a já to vlastně ani nevím. Poslední tři měsíce mi bývá špatně od žaludku a začala jsem podezřívat, že za to může má oblíbená káva s mlékem, jogurty a cottage. Vždycky se po jakémkoliv mléčném výrobku nafouknu jak balon a děsím se posměchu z mého obřího břicha nebo podezření z utajovaného těhotenství .

Říkala jsem si, že je na čase zkusit mléko vyřadit a uvidím, zda-li mi bude lépe. Článek o intoleranci mi padl přímo do noty. Na internetu jsem zjišťovala, kolik by stálo udělat si krevní testy. Ty by mi přesně zjistily, které potraviny mé tělo snáší hůře a které mu nevadí. Našla jsem si v Praze několik pracovišť, ale po zjištění ceny, která odpovídala průměrné dovolené u moře, jsem si řekla, že si to raději otestuji sama. Půjčila jsem si od kamarádky knížky o bio potravinách, zdravé kuchařky a začala číst.

Po přečtení několika stran jsem měla chuť udělat radikální úklid ve své skříňce s potravinami a podrobně prozkoumat ledničku. Úklid jsem udělala, ale ne zas až tak radikální. Celozrnných mouk, bulguru, polenty, červené čočky, cizrny a pohanky bylo v zásobě dost. Dále bylo potřeba dokoupit pár ingrediencí, které v knížce doporučují. Po skříňce přišla na řadu lednička, bylo jasné, že cotagge a bílý jogurt, se v lednici delší dobu neukáží a že místo polotučného mléka bude v poličce stát mléko sojové.

V kuchařce jsem si vybrala pás zajímavých receptů, sepsala nákupní seznam a vyrazila na nákup. Místo klidně prožitého státního svátku jsem skoro celý den lítala po kuchyni a vařila. Přítel byl ze začátku rád, že taky konečně něco uvařím, když ale zjistil, co vlastně vařím, už se tolik netěšil. :-) Nakonec byl ale mile překvapen, že to není zas až tak hrozné a dá se to jíst, dokonce si přidal.

První den v měsíci nebo pondělí bývá ideální den pro předsevzetí a zavedení nových pravidel a návyků. Já využiji první listopadový den a dám nejméně na měsíc sbohem mléčným výrobkům a pokusím se co nejvíce omezit pečivo. Bude to těžká zkouška, už jen proto, že budu 2 týdny v USA , kde si se zdravou výživou moc hlavu nelámou. Zkouška je ale od slova zkusit, takže jdu do toho. Jsem na to sama zvědavá, jestli pocítím nějaké radiální změny a bude mi lépe.

Máte někdo podobnou zkušenost s intolerancí potravin? Tip na zdravý recept? Určitě napište!

2 komentáře :

  1. Jednu dobu jsem ujížděla na celozrnných vločkách s ovocem a bílým jogurtem, ale po čase mě z toho začala pálit žáha. Ze začátku jsem nevěřila, že by za to mohl právě jogurt, ale když jsem ho na nějaký čas vyřadila, problémy s pálením přestaly. A popravdě mi jogurt vůbec neschází:-) A spíš než zdravý recept bych ti doporučila navštívit třeba restauraci Maitrea v Praze, vaří tam výýýborné vegetariánské jídlo, které překvapivě chutná i mužskému pohlaví:-) A je tam naprosto úžasná atmosféra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelíno, děkuji moc za reakci. Já jsem taky tak půlroku zpátky snídala pouze jogurt a vločky. Teď jsem si jogurtovou snídani dopřávala jen občas. Uvidíme, ode dneška jsem vyřadila všechno z mléka, tak jsme zvědavá ja na to bude tělo reagovat. O Maitree jsem slyšela, musím tam někdy zajít.

      Vymazat